Rapporten & studies

Recycleerbaar gecoat papier: een juiste keuze maken

Je topproduct verkoop je liefst in een verpakking die de kwaliteit zo goed mogelijk beschermt. Gecoat papier is daarvoor een vaak gekozen materiaal, maar de recycleerbaarheid is niet altijd optimaal. Dankzij de Repac²-studie van Sirris krijg je inzicht in welke coating past bij jouw product, bedrijf en recyclage-ambitie.

  • Verpakkingen
  • In transitie
Coating Papierb

Voordelen van papier en karton

Papier en karton zijn niet voor niets populaire verpakkingsmaterialen. De vezels zijn sterk, flexibel en bovendien makkelijk te recycleren. Maar papier heeft ook zo zijn beperkingen: het laat vocht door en schermt voedingsmiddelen niet goed af van de lucht. Kunststof biedt wel die mogelijkheden. Daarom kiezen heel wat verpakkingsbedrijven en voedingsproducten voor papier dat in een laagje kunststof werd gehuld. Gecoat papier dus.

Lagen papier en kunststof makkelijk scheiden

Gecoat papier scoort hoog op kwaliteits- en voedselveiligheidseisen maar roept vragen op als het om circulariteitDe circulariteit beschrijft de hoeveelheid materialen die in een gesloten kring worden beheerd. gaat. Om zowel het papier als het kunststoflaagje te recycleren moeten niet alleen beide materialen hiervoor geschikt zijn, ze moeten ook makkelijk van elkaar gescheiden kunnen worden. Bedrijven weten niet altijd welke materialen de beste keuze zijn om dat te realiseren.

Sirris onderzoekt recycleerbaarheidRecyleerbaarheid bestrijkt het volledige domein van het ontwerp van producten tot en met hun hergebruik als secundaire grondstof. 

De FOD Economie verzamelt heel wat informatie en tips over circulair ondernemen, zo ook over verminderd gebruik, hergebruikHergebruik is elke activiteit waarin stoffen, materialen of producten die geen afval zijn, opnieuw voor hun oorspronkelijke toepassing worden gebruikt. en recyclageRecyclage is elke vorm van valorisatie die (ook organisch) afval omzet in stoffen, materialen of afgewerkte producten, al dan niet met hun oorspronkelijke functie. van verpakkingen. Maar om een beter inzicht te krijgen in de recyclagemogelijkheden van gecoate verpakkingen was er nood aan meer onderzoek. Sirris, het Belgische centrum voor technologische industrie, werkte samen met Vlaamse, Duitse en Poolse partners aan het Repac²-project. Die studie, gestart in 2022, onderzocht welke coatings het beste recycleerbaar zijn. De resultaten kan je bekijken in een uitgebreide whitepaper en bieden je een handig kompas om de juiste verpakkingskeuzes te maken.

Drie geschikte coatings

De Repac²-studie vergeleek zes types gecoat papier op verschillende criteria in drie stappen: verpulpen van het gecoate papier, scheiden van niet-bruikbare vezels en controleren van de kwaliteit van het nieuwe papier gemaakt van de gerecycleerde vezels. Dispersie-polymeer coating, acryl en vinyl coating en gemetalliseerd papier scoorden goed op recyclagemogelijkheden. EVOH (ethyleen-vinylalcohol) coating, dispersie PE gecoated papier en extrusie coating bleken ongeschikt voor recyclage.

Naar 70 % gerecycleerde verpakkingen

Met die informatie kan je een gecoat papier kiezen dat de nodige barrière-eigenschappen bezit en perfect recycleerbaar is. Het is ook interessante informatie voor ontwikkelaars van nieuwe verpakkingsmaterialen. Die kennis helpt de sector om de Europese doelstelling te behalen: tegen 2030 moet 70 % van de verpakkingen volledig recycleerbaar zijn.

Bescherm je innovaties

Het is duidelijk: circulaire verpakkingen zijn de toekomst. Maar wie daarmee aan het experimenteren gaat, stopt vaak heel wat tijd, expertise en middelen in onderzoek en ontwikkeling. De innovaties die je ontwikkelt wil je beschermen, zodat je je marktpositie kan versterken. Dankzij de steun van de FOD Economie kan je bij Sirris terecht met vragen over intellectuele eigendom. Hun octrooicel vertelt je alles over de licentiemogelijkheden, het beschermen van vertrouwelijke informatie en het voorkomen van plagiaat.

Een vraag voor de NORMEN-ANTENNEEen contactpunt waar alle ondernemingen gratis advies kunnen krijgen over normen in hun specifiek domein van Sirris?

Als kenniscentrum voor technologische innovatie speelt Sirris ook een belangrijke rol als Normen-Antenne voor de sector. Dankzij de FOD Economie kan je bij de Normenantenne Industrie 4.0 van Sirris aankloppen voor meer uitleg over de hedendaagse en toekomstige normen. Zo wordt het eenvoudiger om als ondernemer op de hoogte te zijn van de meest recente evoluties en zorg je ervoor dat je bedrijf steeds op een sterke basis verder werkt.

Heeft dit artikel je geïnspireerd om circulariteit in je bedrijf in te voeren? Of wil je weten hoever jouw bedrijf staat en welke stappen je nog kan ondernemen? Vul de zelfevaluatietool in en ontvang onmiddellijk een downloadbaar rapport boordevol advies. Ontdek ook welke steunmaatregelen beschikbaar zijn via de toolbox.