De handen in elkaar slaan in de circulaire economieDe circulaire economie is een herstellende en regeneratieve economie. Ze vrijwaart de waarde van producten, materialen en hulpbronnen in de economie door een slim productontwerp te koppelen aan hergebruik en/of gedeeld gebruik. kan veel vormen aannemen. Van het uitwisselen van kennis en ervaring tot het delen van energie, infrastructuur of grondstoffenGrondstoffen worden vaak uit de natuur gehaald, zijn eindig en niet-hernieuwbaar, zoals steenkool, erts, ..., de mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je weten welke strategieën je kan toepassen? Lees dan zeker verder.
Kennis en ervaring uitwisselen
Jouw successen en pijnpunten delen met anderen helpt om de transitie naar circulariteitDe circulariteit beschrijft de hoeveelheid materialen die in een gesloten kring worden beheerd. te versnellen. Omgekeerd kan jij als ondernemer ook profiteren van de kennis en ervaring van anderen. Maar je wil de tijd en middelen die je zelf in onderzoek en ontwikkeling hebt geïnvesteerd natuurlijk niet zomaar met iedereen delen zonder ervoor vergoed te worden. Intellectuele eigendomsrechten helpen je om uitvindingen en creaties te beschermen en vergemakkelijken tegelijkertijd de verspreiding van al die nuttige informatie. Meer weten? Je leest er alles over op Tijd voor Circulair.
Energie delen
Minder verbruiken blijft de beste manier om energie te besparen. Toch blijft energie essentieel voor veel processen. Bedrijven met zonnepanelen of windmolens kunnen overtollige stroom opslaan of terugleveren aan het net. Daarnaast kun je energie delen binnen een vaste groep producenten en afnemers, of tussen eigen vestigingen, wat sinds 2022 mogelijk is.
Inspiratie nodig?
- Landbouwers en burgers in Minderhout vormen samen de energiecoöperatie Halnet, waar energie gedeeld en opgeslagen wordt.
- Of kijk naar lakbedrijf WILMS, dat restwarmte hergebruikHergebruik is elke activiteit waarin stoffen, materialen of producten die geen afval zijn, opnieuw voor hun oorspronkelijke toepassing worden gebruikt.t om andere locaties te verwarmen.
- Ook varkensvleesproducent Comeco en tomatenkwekerij Tomeco zijn op een ingenieuze manier met elkaar verbonden en wisselen elektriciteit en water uit om het te hergebruiken.
Onder hetzelfde dak
Ruimte is schaars, vooral in België. Het delen van kantoren of productieruimten verlaagt niet alleen kosten, maar ook je ecologische voetafdrukDe ecologische voetafdruk vertegenwoordigt de biologisch productieve oppervlakte aan land en zee die nodig is om de grondstoffen van een gegeven populatie te produceren en het afval te absorberen.. Werken je medewerkers bijvoorbeeld thuis op bepaalde dagen? Verhuur je kantoorruimte dan aan andere ondernemers. Of kies voor flexplekken en cowork-kantoren. In Brussel brengt Workero bedrijven samen die ruimte zoeken of aanbieden.
Geen afval maar grondstof
Naast het verlengen van de levensduur van je producten is ook het streven naar circulair grondstoffenverbruik een impactvolle strategie. Begin met het optimaliseren van je eigen materiaalgebruik, zoals het beperken van snijverlies of ontwerpen voor herstel. Daarna kun je kijken naar reststromen, bijvoorbeeld onverkocht brood dat verwerkt wordt tot bier.
Ook afvalstromen van anderen bieden kansen: koffiegruis als kweekbodem of compost, bijvoorbeeld. Online platforms zoals Wanderful.Stream brengen kmo’s samen die reststromen willen valoriseren. Er zijn ook heel wat bedrijven die bekend staan om hun expertise in hergebruik, zoals RotorDC of landbouwonderzoeksinstelling Inagro.
Let er bij samenwerkingen rond grondstoffen wel op dat je over een grondstofverklaring beschikt die aangeeft dat het materiaal dat je gebruikt veilig is en voldoet aan de Europese en regionale criteria.
Samen onderweg
Jezelf slimmer verplaatsen, ook dat maakt deel uit van een circulaire economie. Kiezen voor het openbaar vervoer is uiteraard een goed idee om je klimaatimpact te verkleinen, maar ook de auto blijft een belangrijk onderdeel van de Belgische mobiliteit. Elektrische bedrijfswagens winnen aan populariteit, maar het delen ervan is minder gebruikelijk. Toch bieden leasingbedrijven hier steeds vaker oplossingen voor. Dit is interessant, want een bedrijfswagen wordt gemiddeld 95% van de tijd niet gebruikt. Delen is dus een win-win!
Meer informatie over de mogelijkheden van autodelen vind je op de website Autodelen.net.
Elektrisch rijden vraagt meer dan alleen het kopen van een ander type wagen. De stroom waarmee je oplaadt en het laadgedrag van gebruikers maken een groot verschil. Een bedrijf zoals STROOHM helpt ondernemers met het kiezen van de juiste infrastructuur en duurzame laadstrategieën.