Begin met een inleidende opleiding
De eerste opleidingsdag, “Introductie tot de circulaire economieDe circulaire economie is een herstellende en regeneratieve economie. Ze vrijwaart de waarde van producten, materialen en hulpbronnen in de economie door een slim productontwerp te koppelen aan hergebruik en/of gedeeld gebruik.”, vindt plaats op 10 maart 2025 in Namen. Tijdens die dag krijg je als deelnemer een globaal overzicht van de belangrijkste pijlers en actiedomeinen van de circulaire economie. Je leert initiatieven situeren binnen de prioriteitenschaal voor een grondstoffenGrondstoffen worden vaak uit de natuur gehaald, zijn eindig en niet-hernieuwbaar, zoals steenkool, erts, ...-besparende economie en je krijgt inzicht in de rol van de belangrijkste institutionele spelers. Die inleidende opleiding biedt je een essentiële basis om een circulair project op te zetten en inzicht te krijgen in de regelgevende en strategische uitdagingen.
Een flexibel opleidingsprogramma op maat
Na de inleidende opleiding kan je kiezen uit verschillende specialisatiemodules, die tussen maart en oktober 2025 plaatsvinden. Afhankelijk van je behoeften en interesses verdiep je je in specifieke aspecten van de circulaire economie:
- Duurzame en circulaire bevoorrading (maart): inzicht krijgen in de uitdagingen van toeleveringsketens en aankoopprocessen herbekijken.
- Ecodesign van producten en diensten (april-mei): design thinking en ecodesign-principes integreren.
- Een aangepast economisch model (mei-juni): de sociale economie, functionele economie en samenwerking verkennen.
- Hergebruik en remanufacturingRemanufacturing is een industrieel proces waarbij de staat, het prestatieniveau en de garantievoorwaarden van een gebruikt product (dat defect is, het einde van zijn levensduur bereikt heeft of als afval wordt beschouwd) naar een niveau worden gebracht dat identiek is aan of beter is dan het oorspronkelijke niveau. (juni-augustus): strategieën ontdekken voor hergebruikHergebruik is elke activiteit waarin stoffen, materialen of producten die geen afval zijn, opnieuw voor hun oorspronkelijke toepassing worden gebruikt. en circulaire productie.
- Recyclage en valorisatie (september): de uitdagingen van recyclageRecyclage is elke vorm van valorisatie die (ook organisch) afval omzet in stoffen, materialen of afgewerkte producten, al dan niet met hun oorspronkelijke functie. identificeren en gespecialiseerde organisaties bezoeken.
- Territoriale benaderingen (oktober): industriële ecologie en territoriaal metabolisme bestuderen.
Je kiest zelf welke modules je volgt, afhankelijk van je interesses en beschikbaarheid.
Die opleidingen kunnen gefinancierd worden via de opleidingscheques en eco-klimaatcheques van Wallonië, toegankelijk voor kmo’s en zelfstandigen gevestigd in Wallonië.
Schrijf je in en bekijk het volledige programma op de webpagina van Academia, een netwerk van experts en actoren op het gebied van socio-ecologische transitie.