Nieuwe wetgeving voor duurzame, circulaire batterijen

Wegwerpbatterijen maximaal inzamelen, hergebruiken en recycleren: de nieuwe Europese wetgeving zet in op een circulaire economie voor batterijen door de meest duurzame levenscyclus na te streven: van de keuze van grondstoffen en productie, tot hergebruik en recycling.

252 23 economie circulaire batteries 1024x512

De batterijen van de toekomst hebben een kleinere koolstofvoetafdrukDe koolstofvoetafdruk is een indicator van de impact van een activiteit op het milieu, meer bepaald van de uitstoot van broeikasgassen gelinkt aan die activiteit., bevatten het minimum aan schadelijke stoffen en gebruiken minder grondstoffen uit niet EU-landen. Het toepassen van de circulaire principes maakt Europa minder kwetsbaar op vlak van grondstof- en energievoorraad en ondersteunt de groene transitie en het bereiken van de doelstellingen voor klimaatneutraliteit tegen 2050.

Concrete regels en doelstellingen voor een efficiënte recyclageRecyclage is elke vorm van valorisatie die (ook organisch) afval omzet in stoffen, materialen of afgewerkte producten, al dan niet met hun oorspronkelijke functie.strategie en materiaalhergebruik worden momenteel uitgewerkt om vanaf 2027 de overstap te maken naar een duurzamere, meer circulaire en veiligere batterij-waardeketen.

Hoe kom je te weten welke batterij het meest geschikt is voor jouw product?

Dankzij een digitaal paspoort met gedetailleerde productinformatie maak je een geïnformeerde aankoopbeslissing.

Het digitaal paspoort maakt het bovendien ook mogelijk om de materialen aan het einde van de levensduur op de meest efficiënte manier te hergebruiken of recycleren en te behouden in de circulaire keten.

Lees meer over Circulaire economie: Nieuwe wet inzake duurzamere, circulaire en veiligere batterijen treedt in werking.

Meer info

  • De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) organiseerde op 30 mei 2023 de conferentie “Voor een duurzame waardeketen voor batterijen in België/Europa”. Hier vind je de presentaties van de sprekers.