Bouwen en renoveren hoeft niet gepaard te gaan met grote sloopwerken en bergen werfafval. De Belgische onderneming JUUNOO bewijst dat het anders kan door binnenwanden aan te bieden die makkelijk gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden.
Bouw
Circulair
In de spotlights: Circular Business Awards
Op 14 maart 2024 reikte het Verbond van Belgische Ondernemingen voor het eerst de Circular Business Awards uit, gericht op circulair ondernemerschap. De prijs erkent innovatieve projecten die hernieuwbare materialen, recyclageRecyclage is elke vorm van valorisatie die (ook organisch) afval omzet in stoffen, materialen of afgewerkte producten, al dan niet met hun oorspronkelijke functie. en koolstofarme productieprocessen bevorderen. JUUNOO won goud voor herbruikbare binnenwanden, terwijl Snappies en Out of Use respectievelijk zilver en brons kregen voor herbruikbare luiers en IT-materiaalhergebruik. Just Electronic ontving een speciale vermelding voor het reparatieReparatie is het weer bruikbaar maken van een defect product, zodat het langer nuttig is voor de gebruiker, of met het oog op hergebruik (schenken, tweedehands verkopen).bedrijf Simandu, dat elektronische apparaten een tweede leven geeft.
Circulaire bedrijven belonen
De circulaire economieDe circulaire economie is een herstellende en regeneratieve economie. Ze vrijwaart de waarde van producten, materialen en hulpbronnen in de economie door een slim productontwerp te koppelen aan hergebruik en/of gedeeld gebruik. biedt ongelofelijk veel kansen voor ondernemers. Het is niet alleen de basis voor een duurzaam groeiende economie, maar helpt bedrijven ook om zich beter te beschermen tegen actuele uitdagingen zoals afhankelijkheid van energie en grondstoffenGrondstoffen worden vaak uit de natuur gehaald, zijn eindig en niet-hernieuwbaar, zoals steenkool, erts, ... en de bijhorende prijsschommelingen. PieterTimmermans, CEO van het VBO, benadrukte op het event waarom het belangrijk is om bedrijven te stimuleren om hiermee aan de slag te gaan.
“Met de Circular Business Awards willen we samen met Ageas, BECI, UWE en VOKA ondernemingen die bijdragen tot een duurzaam economisch model belonen. Ondernemers die in hun project de principes van innovatie, economische haalbaarheid en milieubescherming toepassen, moeten daar erkenning voor krijgen.”
Erkenning voor hard werk
“Ik ben heel fier en dankbaar dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen. Dit is een goede aanleiding om iedereen nog meer te vertellen over de waarde van circulaire economie”, zei JUUNOO CEO Chris Van de Voorde toen hij het podium mocht bestijgen. “We zijn hier al jarenlang aan het werken, het is echt een change die je moet maken. Dit is een erkenning voor ons allemaal.” Het is trouwens niet de eerste keer dat JUUNOO in de prijzen valt. Eerder dit jaar mochten ze ook al de prestigieuze designprijs Henry van de Velde in ontvangst nemen. Het bewijs dat circulariteitDe circulariteit beschrijft de hoeveelheid materialen die in een gesloten kring worden beheerd. en mooi design perfect hand in hand kunnen gaan.
JUUNOO: Innovatief in circulair bouwen
De Europese bouwsector veroorzaakt 50 % van de energieconsumptie en 40 % van de CO2-uitstoot. Jaarlijks wordt wereldwijd zo'n 300 miljard euro aan bouwmaterialen weggegooid, wat 1 % van de totale CO2-uitstoot vertegenwoordigt. Chris Van De Voorde, geïnspireerd door zijn kinderen Juul en Noor, richtte JUUNOO op om dit probleem aan te pakken. Met een passie voor 'uitvinden' en zijn studies “Industrieel Ontwerp”, zet hij zich in voor een circulaire benadering van de bouwsector.
Duurzame wanden met handig kliksysteem
JUUNOO onderscheidt zich door een aanbod van dichte en glazen wanden die makkelijk kunnen gedemonteerd en verplaatst worden. Het unieke kliksysteem maakt herhaaldelijk gebruik mogelijk, en met een terugkoopgarantie stimuleert JUUNOO hergebruik binnen en buiten bedrijven. Met vestigingen in België, Nederland en de Verenigde Staten toont JUUNOO's visie en aanpak brede acceptatie. De onderneming zet immers niet alleen in op het circulaire aspect, maar belooft klanten ook wanden die lang meegaan, betaalbaar én geluidsdicht zijn en die er bovendien mooi en strak uitzien.
Kennis delen voor een duurzame toekomst
Maar een gedreven ondernemer als Chris is niet snel tevreden. Zijn passie voor circulair ondernemen is zo groot dat hij die wil delen met anderen. Met de vzw The Circular Value Institute verspreiden hij en zijn partners hun kennis over de hele wereld en hopen ze ondernemers te inspireren. Niet alleen met het oog op een milieuvriendelijke toekomst, maar ook een toekomst die op sociaal en economisch vlak meerwaarde biedt. Hier hebben we het laatste duidelijk nog niet van gehoord.